Hur hittar man på T-centralen?

Besvarat av: Thomas

T-centralen trafikeras endast av SL:s tunnelbana. I närheten finns Stockholms Central för fjärr- och regionaltåg samt Stockholm City för SL:s pendeltåg.

Översikt

T-centralen har tre plattformar på tre olika våningar. Plattformen längst ner är för blå linje och de två högre upp är för röd och grön. Plattformarna för röd och grön linje ligger på samma ställe, med den ena rakt under den andra, medan blåa linjens plattform ligger längre bort. Det finns en förbindelsegång mellan den blå och de röda/gröna.

Alla tre plattformar börjar vid Sergels torg, men de två rödgröna har en sydligare sträckning än den blå och går mot Stockholms Central, medan den blå går till Vasagatan vid Arlanda Express.

Den övre rödgröna plattformen ligger 9 meter under marknivå. Härifrån går gröna linjen till Hässelby och röda till Norsborg och Fruängen. Den nedre rödgröna ligger 14 meter under marknivå. Därifrån går grön linje till Skarpnäck/Farsta/Hagsätra och röd till Ropsten och Mörby.

Blå linjen ligger på cirka 30 meters djup.

Ingångar

Ingång 1-4 (röda) är från marknivå. Ingång 5-7 (gröna) är från underjorden.

Ingång 1

Vasagatan, på båda sidor, leder bara direkt till blå linjen men har en förbindelsegång till röda och gröna (svart streckat, från mitten på plattformen).

Ingång 2

Vasagatan, på båda sidor – utanför Stockholms Central – leder direkt till röda och gröna linjen och har förbindelsegång till blå från mitten av plattformen.

Ingång 3

Klarabergsgatan, leder direkt till röda och gröna linjen och har förbindelsegång till blå från mitten av plattformen.

Ingång 4

Sergels torg/Drottninggatan. Den enda nedgången som direkt leder till samtliga tunnelbanelinjer.

Ingång 5

Förbindelsegång från nedervåningen på Stockholms Central till röd och grön linje.

Ingång 6

Förbindelsegång från södra delen av Stockholm City.

Ingång 7

Förbindelsegång från norra delen av Stockholm City.

Hur kommer jag till T-centralen…

Från Arlanda Express

Gå ut från stationen på Vasaplan, håll till höger och gå mot Vasagatan. Runt hörnet finns en nedgång till blå linje och från mitten av plattformen en förbindelsegång till röd och grön linje.

Från Stockholms Central

Förbindelsegång från nedervåningen på Stockholms Central till röd och grön linje samt från mitten av de rödgröna plattformarna en förbindelsegång till blå linje.

Från Stockholm City

Från norra delen av plattformarna finns förbindelsegång till blå linje. Från södra delen av plattformarna finns förbindelsegång till röd och grön linje.

Från Stockholm

Vid Sergels torg/Drottninggatan kommer man direkt ner till alla linjer, annars blå linje vid Vasagatan utanför Arlanda Express respektive röd/grön linje vid Vasagatan utanför Stockholms Central.

 1. Christoffer skriver:

  Hej hur går man från pendeltåget till tunnelbanans röda linje mot ropsten i t centralen?

 2. Veronica skriver:

  Hej, hur går man snabbast från pendeltåget från Bålsta till t-centralen där vi ska ta spårvagnen (7) till Gröna Lund? Om jag förstått saken rätt så avgår den från utanför Åhlens. Mvh Veronica

  • Thomas skriver:

   Pendeltåget kommer normalt in på Stockholm City. Från Stockholm City finns det två utgångar. Sett i färdriktningen från Bålsta så finns den ena längst bak och den andra i mitten av plattformen. Det är den i mitten av plattformen som ni ska ta eftersom den är snabbast till spårvägen. När ni åkt upp för första rulltrappan ska ni åka uppför en till. Antingen finns den rakt fram eller så får ni vända er om, men det finns bara en som går uppåt precis där. Efter att ni åkt uppför rulltrappan väntar en till, jättelång, som ni också ska uppför. Efter den rulltrappan kommer man ut genom spärrarna och när ni gjort det går ni till vänster. Där finns ytterligare rulltrappor som går uppåt och efter att ha åkt två stycken så kommer ni ut på Klarabergsgatan ganska nära spårvagnshållplatsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *