Hur hittar man på Stockholms Central?

Besvarat av: Thomas

I centrala Stockholm ligger fyra olika stationer väldigt nära varandra:

Stockholms Central

Stockholms Central ligger på marknivå och trafikeras av fjärrtåg, regionaltåg, snabbtåg och nattåg. Bolagen som kör här är:

 • Arlanda Express
 • Flixtrain
 • MTRX
 • SJ AB
 • Snälltåget
 • Tågab
 • Vy

Stockholm City

Stockholm City är en underjordisk station som trafikeras av enbart SL och deras pendeltåg till/från Uppsala, Södertälje, Nynäshamn och Bålsta.

Cityterminalen

Cityterminalen är en busstation, men vid banarbeten går ersättningsbussar för tågtrafiken härifrån.

T-centralen

T-centralen är en underjordisk station som endast trafikeras av SL och deras tunnelbanetåg.

Översikt Stockholms Central

På Stockholms Central finns 17 spår numrerade 1-19. Spår 8 och 10 är dock samma spår (8 är den norra delen och 10 är den södra), så något spår 9 finns inte (längre). Centralstationen har tre våningar öppna för allmänheten. Alla spår finns på samma våning, marknivå vid Vasagatan. Utöver denna våning finns en nedervåning och en övervåning. Övervåningen ligger i nivå med Klarabergsviadukten.

Man kan nå spåren 1-10 direkt från Vasagatan, men för att komma till spår 11-19 måste man gå via över- eller nedervåningen.

De röda spåren når man direkt från Vasagatan – utan hissar eller trappor. De blå spåren kräver hiss/trappor – antingen via gångtunneln under marknivån eller från Klarabergsviadukten över spåren

Ingångar

Röda ingångar 1-5 går till spåren, blå ingång 6 går till övervåningen och gröna ingångar 7-8 går till nedervåningen.

Ingång 1

Kungsbron, går direkt ner till plattformarna 1/2, 3/4, 5/6 och 7/8/10 – en separat ingång till varje plattform. Spår 1 och 2 går att nå från båda sidorna av gatan. De andra spåren har bara nedgång från norra sidan av Kungsbron. Ska du till spår 11-19 går du förslagsvis ner till spår 5/6, går förbi hela plattformen och tar rulltrappan upp på högra hörnet av stationshuset, så behöver du inte gå in.

Ingång 2

Vasaplan, går direkt till plattformen för spår 1 och 2 som enbart används för Arlanda Express till/från Arlanda flygplats. Det går att gå längs spår 2 för att komma till övriga spår.

Ingång 3

Cityterminalen, går direkt till spår 1-10. Det finns rulltrappa både inifrån Cityterminalen och alldeles utanför. Ska du till spår 11-19 kan det vara klokare att gå ut från Cityterminalen och gå över Klarabergsviadukten till ingång 6.

Ingång 4

Norra hallen, går direkt till spår 1-10. Sväng till vänster för att komma till övriga spår, antingen genom att gå upp en våning eller ner.

Ingång 5

Huvudingången, leder till spår 10 rakt fram, spår 1-8 till höger och spår 11-19 genom att gå ner en våning.

Ingång 6

Klarabergsviadukten. Här finns flera ingångar beroende på vilket spår man ska till.

Ingången längst till vänster för spår 1-12:

För spår 1-4: sväng vänster och ta trappan ner till stora hallen, sväng vänster och gå rakt fram.
För spår 5-10: sväng höger och ta trappan längre fram till vänster mot spår 10.
För spår 11-12: sväng höger och ta trappan längre fram till vänster mot spår 11/12.

Ingången i mitten för spår 13-18:

Ingången längst till höger kan också användas för spår 13-18:

För att komma till spår 19 måste man gå in i huset intill centralstationen:

Ingång 7

Vasagatan, leder direkt till nedervåningen varifrån det finns uppgångar direkt till spår 11-19. Gå genom gången, bort från SL:s biljettspärrar. För att komma till spår 1-8 svänger du till höger vid Coop. För att komma till spår 10 svänger du till vänster vid Coop. För spår 11-19 fortsätter du rakt fram, förbi Coop.

Det finns ingång till tunneln från båda sidor av Vasagatan:

Ingång 8

Klarabergsgatan, leder till samma gång som ingång 7.

Hur kommer jag till Stockholms Central…

Från Stockholm City

Välj uppgången i södra delen av plattformen. Kommer du från Bålsta/Uppsala/Märsta bör du alltså sitta i främre delen av tåget. Kommer du från Nynäshamn/Södertälje bör du sitta i bakre delen. Du kommer in till Stockholms Central via nedervåningen (ingång 7). Ska du till spår 1-8, sväng höger vid Coop. Ska du till spår 10, sväng vänster vid Coop. För spår 11-19, fortsätt längre bort i gången och det finns en uppgång till respektive spår.

Från T-centralen

Du ska till uppgången i ena plattformsänden.

Grön/Röd: Om du har tåg mot Fruängen/Norsborg eller Skarpnäck/Hagsätra/Farsta på din vänstra sida så går du åt rätt håll.
Blå: Om du har tåg mot Hjulsta/Akalla på din vänstra sida så går du åt rätt håll.

Kommer du från Hässelby/Ropsten/Mörby/Kungsträdgården så ska du sitta längst fram i tåget.
Kommer du från Skarpnäck/Hagsätra/Farsta/Fruängen/Norsborg/Akalla/Hjulsta ska du sitta längst bak.

Från grön och röd linje kommer du till samma plats som från Stockholm City, ingång 7 på nedervåningen.

Från blå linje kommer du upp på Vasagatan i närheten av Arlanda Express (ingång 2). Enklaste vägen in till Stockholms Central är att fortsätta söderut på Vasagatan och ta ingång 4.

Från Stockholm

För spår 1-2 mot Arlanda Express, använd antingen ingång 1 (Kungsbron), ingång 2 (Vasagatan/Vasaplan) eller ingång 3 (Vasagatan vid Hotell Radisson Blu Royal Viking).

För spår 3-10, använd ingång 3 (Vasagatan vid Hotell Radisson Blu Royal Viking).

För spår 10 kan man även använda ingång 5 (huvudingången).

För spår 11-19, använd ingång 3, 5 eller 6 (Klarabergsviadukten).

 1. Karin skriver:

  Hej,
  Angående Stockholms central.
  Jag kommer in på spår 18b och ska vidare till spår 4.
  Vilken är snabbaste vägen samt hur lång tid tar det att gå?

  • Thomas skriver:

   Snabbaste är att gå upp mot Klarabergsviadukten (inte ner i gångtunneln). När du kommit upp går du in i gången direkt till höger om trappan/rulltrappan. Följ gången (den svänger vänster efter en stund). Precis innan gången tar slut, följ skyltningen mot spår 10 till höger och nerför trappan. Väl nere på spår 10 går du till höger och går längs väggen tills du ser spår 4. Det tar knappt 5 minuter om man är snabb och kan gå i trappor.

 2. Carl skriver:

  Hej jag behöver byta från Stockholm City (kommer norrifrån med pendeltåg 41 mot Tumba) och ska till spår 12 för tåg mot Malmö. Hur långt tar snabbaste vägen? Tack på förhand!
  Som jag förstår har pendeltågen slutat stanna på spår 10-19

  • Thomas skriver:

   Om du kommer norrifrån så ska du inte sitta längst bak i tåget. Det finns två uppgångar från Stockholm City. Den norra (längst bak) och den södra (i mitten och längst fram). Den norra går till Vasagatan vid Arlanda Express. Den södra går till tunnelbanans biljetthall som har en förbindelsegång till Stockholms Central. Först åker du upp med rulltrappan till ”mellanplanet”. Därifrån finns en förbindelsegång till tunnelbanans blå linje och så finns det rulltrappor upp till tunnelbanans biljetthall som du ska ta. När du är i tunnelbanans biljetthall fortsätter du i förbindelsegången till Stockholms Central och därifrån finns trappor direkt upp till spår 12.

 3. Erika Eriksson skriver:

  Hej! Min syster har kort byte och kommer med tåg från Göteborg till spår 18b, hon ska med tåg mot Sundsvall från spår 5. Vad är snabbaste vägen att ta?

  • Thomas skriver:

   Uppgången till Klarabergsviadukten är snabbast, inte ner i gångtunneln. Följ skyltning mot spår 10. Strax innan rulltrappan ner mot stora hallen så svänger man till höger mot spår 10. När man kommit ut på bottenvåningen vid spår 10 går man till höger och sen är det inte många meter kvar till spår 5.

 4. John Jonsson skriver:

  Hej, anländer på spår 7a med Sj. Hur tar jag mig snabbast till busstation Sergels torg för att ta lokalbuss 57?

  (Tidigare angiven mail är min gamla så svara gärna på denna)

  • Thomas skriver:

   Gå mot stationshuset och gå in till rulltrappan direkt på första hörnet du kommer till (där de flesta människor svänger vänster in mot huvudingången). Tror den är skyltad mot Klarabergsviadukten. Gå till höger och sedan första utgången till vänster så är du ute på Klarabergsgatan som leder direkt till Sergels torg (till höger, förbi Åhléns).

 5. Birgitta Lingvall skriver:

  Hej! Hur tar man sig snabbast från spår 12 b till buss 69 på Klarabergsviadukten?

  • Thomas skriver:

   Det finns trappa och hiss (eventuellt också rulltrappa, kommer inte ihåg) direkt upp från spår 12 b till Klarabergsviadukten. När du kommer ut från trapphuset går du till höger och sedan till vänster så är du ute på Klarabergsviadukten där bussen går. Det är inte alls långt. Kommer du med hissen går du vänster och sen vänster i stället.

 6. Sara Roxeheim skriver:

  Hej,
  Vad är snabbaste vägen att gå från city terminalen (buss) till t-centralen (blå linje)?
  Finns det några genvägar?

 7. Ellen skriver:

  Hej!
  Hur lång tid borde man räkna med för att gå från spår 7 till spår 14 om allt flyter på?

  • Thomas skriver:

   Spår 7 har en smal plattform, så det kan ta extra lång tid där när det är många som kliver av. Har du bråttom är det viktigt att du kliver av från första vagnen. Fortsätt framåt i tågets färdriktning, om du kliver av från första vagnen är det 200 meter att gå och man går normalt med 1,5 m/s, så det blir 133 sekunder. Gå inte in i stationshuset utan ta rulltrappan upp rakt fram (där de flesta svänger vänster). Rulltrappan tar cirka 30 sekunder och när du kommit ut från trapphuset svänger du höger och sedan vänster för att komma ut ur stationshuset. Gå till vänster och gå in i stationshuset igen lite längre bort, för där finns trappor ner till spår 14. Det är cirka 100 meter att gå (67 sekunder) och sedan tar trapporna cirka 30 sekunder. Totalt landar vi på 5 minuter.

 8. Hanna skriver:

  Hur kommer man från Arlanda Express till spår 12a lättast?

  • Thomas skriver:

   Gå inte in i stationshuset, utan fortsätt framåt vid sidan av, längs spår 4. När spår 4 tar slut går du till höger och på hörnet av stationshuset vid spår 10 finns en rulltrappa upp till Klarabergsviadukten. När man kommit upp för rulltrappan vänder man sig om 180 grader och går ut genom en dörr till stationshusets övervåning. Ta där direkt till vänster och så är nästa dörr till vänster trappan ner till spår 11 och 12.

 9. Cathrin skriver:

  Jag anländer med tåg från Göteborg och ska åka vidare med Arlanda express, hur hittar jag snabbaste vägen?

  • Thomas skriver:

   Tåg från Göteborg ankommer normalt till spår 15-19 och även om Arlanda Express går från samma våning så måste du antingen gå upp en våning eller ner för att korsa spåren. Ta den ned- eller uppgång som är närmast där du kliver av tåget. Det brukar vara mest folk där nere, så övervåningen (Klarabergsviadukten) är lite lugnare men den går till viss del utomhus, så är det regn är undervåningen att föredra.

   Tar du övervåningen så ska du gå ut när du kommit upp och snedda över stora gatan (Klarabergsviadukten) och ta rulltrappan ner borta till höger om Cityterminalen: https://goo.gl/maps/Cs8sLbWMjMmNRHKK9 Efter att du kommit ner går du höger, in i Centralstationen och till höger och följer därefter skyltar mot Arlanda Express (spår 1 och 2).

   Via nedervåningen går du mot mitten av tunneln och där ska du svänga vänster (där Coop är till höger) men det är skyltat Arlanda Express och/eller spår 1 och 2.

 10. Marie skriver:

  Hur går man snabbast från pendeltåget från Bålsta till t-centralen mot Slussen?

  • Thomas skriver:

   Sitt i främre delen av pendeltåget, dvs gå en bit bort på plattformen i Bålsta. Åk upp en våning med rulltrappan och gå till änden av gången (följ skyltning mot tunnelbanan). Vill du sitta i främre delen av tåget mot Slussen går det en rulltrappa till höger direkt upp till plattformen för grön linje mot Slussen. Vill du sitta i bakre delen kan du fortsätta rakt fram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *