Väldoftande tåg?

Besvarat av: Martin

Har alltid undrat över den underbara lukten av man brukar känna när man promenerar förbi ett tåg som är igång på perrongen.  Bland annat X2000 och intercitytågen avger denna lukt. Har aldrig känt det från ett SL-pendeltåg till exempel. Vad är detta för sorts angenäm lukt, och hur produceras den?

X2000 sprider väldoft (?) i Sörmland.

Om vi fokuserar på loket, eller drivenheten X2, så kan det tänkas vara tryckluften och vattnet, som släpps ut med jämna mellanrum för att hålla bromssystemet fuktfritt, som avger viss lukt, men troligast är det varm luft med doft av smuts, fett och olja som frågeställaren tänker på. Maskinrums- och motorventilationen ser till att doften sprids även utanför fordonet.

Det finns många saker som avger dofter inom järnvägen. Äldre lok luktar ofta smörjfett och från ånglok doftar det kol. Dieseldrivna fordon luktar allt som oftast dieselavgaser. Utomhus kan det vara bromsdamm från bromsande tåg, kreosot från impregnerade träsliprar, skogsdoft från timmer- eller fliståg. Inuti tåget kan det också lukta bromsdamm men även materialet som inredningen är byggt av doftar och man får inte glömma lukten av nybryggt kaffe i bistron. Vintertid luktar det ofta lite bränt från elementen i vagnarna.

Om någon läsare kommer på en doft värd att nämna får ni gärna höra av er till oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *