Kan man se i förväg vilket spår tåget ska gå från?

Besvarat av: Thomas

Min son ska åka tåg och behöver byta på Stockholms Central. Jag undrar när det går att se vilka spår ett tåg kommer in, respektive avgår ifrån? Går det att se redan dagen innan? Finns den informationen att hitta på nätet någonstans?

Eva

Trafikverket tar fram spåranvändningsplaner långt i förväg men använder dem bara internt och lägger inte ut på nätet. I praktiken sker det ofta så många förändringar att det ändå inte skulle vara intressant att titta på dem i förväg.

Generellt om just Stockholms Central kan man säga att spåren brukar användas så här:

  • Spår 1 och 2: Arlanda Express
  • Spår 3: SJ:s Uppsalapendel
  • Spår 4-8: ankommande och avgående tåg norrifrån (Uppsala/Gävle/Dalarna/Sundsvall/Östersund/Umeå/Luleå)
  • Spår 10-12: avgående tåg söderut (Göteborg/Malmö/Norrköping/Karlstad)
  • Spår 13-16: ankommande och avgående tåg västerifrån (Västerås/Örebro)
  • Spår 17-19: ankommande tåg söderifrån (Göteborg/Malmö/Norrköping/Karlstad)

Det man däremot kan hitta på nätet är statistik om vilka spår ett tåg brukar komma in respektive avgå från. Man kan alltså se hur det brukar vara, men det ger ju ingen garanti för hur det blir i morgon. Men skulle det vara så att tåget det senaste året alltid gått från ett visst spår så ger det ju en högre sannolikhet för morgondagen än ett tåg som gått från olika spår varje dag.

Du kan hitta den statistiken på vår sida med Tågstatistik. Observera att på den sidan så måste du ange stationsnamnet som ”Stockholm C” i det här fallet.

Jag kan även tipsa om vår sida för trafikinformation: 1409.se. Där ser man spåret sex timmar före avgång och det uppdateras i realtid. Det går också att se var tågen befinner sig, om det är störningar i trafiken samt varför ett tåg blivit försenat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *