Hur mycket el går åt till alla tåg?

Besvarat av: Thomas

Alla eldrivna tåg, både persontåg och godståg, förbrukar tillsammans på ett år 2,3 TWh.

Under 2018 producerade de svenska kraftverken 158 TWh. Tågen använder alltså 1,5% av den totala elproduktionen.

Vad får vi då för denna elförbrukning?

Jo, under 2018 fick vi 13,8 miljarder personkilometer. Skulle alla dessa personer åkt bil i stället (i snitt 1,2 personer per bil) hade det blivit 1,15 miljarder mil som hade gett upphov till 1,6 miljoner ton koldioxidutsläpp.

På samma tema kan jag nämna att alla Sveriges personbilar kör 6,8 miljarder mil per år. En elbil förbrukar mellan 1 och 3 kWh per mil beroende på årstid och storlek. Om vi använder 2 kWh per mil som snitt skulle det alltså bli 14 TWh i el på ett år.

14 TWh är 9% av vår totala produktion.

Under 2018 producerade vi 17 TWh för mycket – som vi inte använde i Sverige utan som exporterades till andra länder. Att köra alla personbilar på el skulle alltså rymmas i vår nuvarande elproduktion.

Att köra på el är 3-4 gånger effektivare än förbränningsmotorer, så därför går det inte åt lika mycket el som man skulle kunna tro vid en första anblick.

  1. Alexander Franzén skriver:

    Hej!
    Hur mycket el går det till persontåg totalt i Sverige inklusive infrastruktur per år nuförtiden? Har läst att att ca 1,8 TWh i dokument från Trafikverket, men uppgiften var från 2016.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *