Hur funkar tidszoner?

Besvarat av: Thomas

När du går in på en sida på Internet uppger webbläsaren vilken tidszon du befinner dig i. Tittar du på Trafikverkets trafikinformation för tåg räknas alla avgångs- och ankomsttider om till denna tidszon. Tittar du på sidan från en finsk dator är alla klockslag omräknade till finsk tid. Tåg 10910 från Örebro till Uppsala avgår 07:52 från Stockholm C. Tittar du på sidan från en svensk dator används svensk tid, så nu avgår plötsligt tåg 10910 kl. 06:52. Från en engelsk dator får du veta att tåg 10910 avgår 05:52. Varför gör de på detta viset? Jag tycker att det är jätteförvirrande!

När man utvecklar datasystem så har man två olika sorters tidsangivelser. Antingen lokala (utan tidszon) eller globala (med tidszon). Ska man ha ett online-event är det ju praktiskt med global tidsangivelse, så att alla deltagare världen över får ett klockslag i sin tidszon. Men för tåg som bara åker i en tidszon behöver man inte förhålla sig till något annat, utan där blir det ju naturligt att använda lokal tid.

Därför har ju vi gjort så i våra järnvägsappar för personalen och för allmänheten, bland annat 1409.se, att det spelar ingen roll vilken tidszon du befinner dig i utan tiden som visas är lokal tid i Sverige där tågen går.

Men i de flesta andra sammanhang – i den globala värld vi lever i och i synnerhet på internet – är det ju nödvändigt med globala tidsangivelser. Jag gissar att Trafikverket bara inte funderat över konsekvenserna utan gått efter vad som är standard på internet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *