Vilken är den vackraste järnvägssträckan i Sverige?

Besvarat av: Martin

Det finns många vackra platser längs landets järnvägar. Vad som är vackert eller inte är ju en subjektiv fråga men utsikt över vatten brukar de flesta gilla och där finns det många sträckningar som kvalificerar sig.

Godståg vid Järvsö.
Ett tåg passerar Hagge mellan Ludvika och Fagersta.

Några exempel på vackra sträckningar är Järvsö-Bollnäs längs med Ljusnan, Fagersta-Ludvika som går längs med ett flertal sjöar, Skövde-Falköping med milsvid utsikt vid Skultorp och i övrigt vacker jordbruksbygd och Jönköping-Huskvarna som startar vid Vätterns strand och stiger 50 meter på de 6 kilometrarna och erbjuder vacker utsikt.

Malmbanan mellan Riksgränsen och Abisko.

Landets nordligaste järnväg, Malmbanan, går väldigt vackert mellan Kiruna och Riksgränsen. Det brukar också sägas att Sveriges vackraste järnväg ligger i Norge. Det ligger något i det då vyerna mellan Riksgränsen och Narvik är fantastiska och den norska delen av banan är isolerad från det övriga järnvägsnätet i Norge och bara har kontakt med resten av världen via Sverige.

Ett nattåg mellan Duved och Ånn på Mittbanan.

När det gäller hela banor vill jag framhäva Mittbanan Sundsvall-Storlien som går från kust till fjäll och slingrar sig längs med älvar och sjöar, genom djupa skogar, över åkermark och förbi berg för att slutligen hamna på kalfjället där man också hittar högsta punkten på Sveriges järnvägsnät.

Även Fryksdalsbanan Kil-Torsby är en vacker bana som i huvudsak går längs med Frykensjöarna i Värmland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *