Vilka nattåg finns i Sverige?

Besvarat av: Thomas

I dag finns tre tågoperatörer i Sverige som kör nattåg: SJ, Vy och Transdev. SJ ägs av svenska staten, Vy ägs av norska staten och Transdev ägs av franska staten.

SJ-nattåg i Jämtland.

SJ

SJ kör Stockholm-Umeå, Göteborg-Umeå, Göteborg-Duved och Stockholm-Malmö som kommersiell trafik samt Stockholm-Duved som upphandlad trafik.

Vy

Vy kör Stockholm-Luleå och Stockholm-Narvik som upphandlad trafik.

Transdev

Veolia (nuvarande Transdev) liggvagnar BC2 i Åre.

Transdev kör ”Snälltåget” Malmö-Stockholm-Storlien som kommersiell trafik i högsäsong. Transdev har tidigare kört Malmö-Trelleborg-Berlin och planerar att börja köra Malmö-Köpenhamn-Hamburg-Berlin sommaren 2021.

Vagnar

Transdev har köpt in tio tyska liggvagnar, men utöver det kör alla med vagnar som beställdes av och levererades till Statens Järnvägar, byggda från 1940-talet fram till och med 1990-talet. Det finns tre komfortnivåer hos SJ och Vy; liggvagn, sovvagn 2 klass och sovvagn 1 klass. Transdev kör enbart med liggvagn.

Liggvagn

Liggvagn är den enklaste formen av nattågsvagn. Varje kupé har 6 platser med lakan, filt och kudde. Det finns tre varianter av liggvagn, de svenska BC2 och BC4 samt de tyska Bvcmz.

BC2
Liggvagn BC2.

Vagnarna var från början vanliga sittvagnar som byggdes på 1940-talet, men när man på 70-talet behövde fler liggvagnar så byggdes de om. De känns enklast igen utifrån på de gamla mekaniska ytterdörrarna. Det finns två toaletter och två ”tvättrum” (endast handfat). Vagnen har åtta kupéer.

BC4

De modernaste liggvagnarna, byggda på 1980-talet. Det finns två toaletter och två tvättrum. Vagnen har nio kupéer genom att man har sparat in på ytterdörrar i ena änden.

Bvcmz

Byggdes på 1960-talet och gick i tyska nattåg fram till 2016. Vagnarna får gå i 200 km/h och har tio kupéer. Till skillnad från de andra liggvagnarna har de klimatanläggning.

Sovvagn 2 klass

Den enklare sovvagnen har tre sängar per kupé och varje kupé har ett handfat. Dusch och toalett är gemensamma för hela vagnen. Det finns en dusch och två toaletter. Vagnen finns i två varianter. Dels den klassiska från 1960-talet och en nyare från 1990-talet.

WL1
Sovvagn WL1.

Byggdes på 1960-talet och känns lättast igen på utsidan genom den lite mer rundade formen och de mekaniska dörrarna. Vagnen har tio kupéer.

WL6

Byggdes på 1990-talet och har bara ytterdörrar i ena änden. Vagnen har tretton kupéer.

Sovvagn 1 klass

1 klass sovvagn WL4.

Förstaklassovvagnen finns bara i en variant som heter WL4. De känns lättast igen på utsidan genom de ovanligt smala fönstren. Vagnen består av elva kupéer. Varje kupé har två sängar samt dusch och toalett. Det finns klimatanläggning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *