Var hittar man plåtstinsar?

Besvarat av: Martin

Hur många påstigningstavlor eller plåtstinsar finns det i Sverige? Det var roligt att använda en sån när jag reste norrut för länge sedan. Vad tycker lokförare om dessa skyltar?

Mary

På stationer och hållplatser längs mindre banor kan det finnas en påstigningssignal som resenärer kan använda så att lokföraren ser att det finns påstigande. Den runda tavlan är gul med en röd ring och den vrids åt det håll tåget kommer från för att påkalla förarens uppmärksamhet.

Inlandsbanan och Kinnekullebanan är exempel på banor där man kan hitta en hel del plåtstinsar. Kinnekullebanan ansluter i sin norra ände till stambanan i Gårdsjö. Plattformen där har en plåtstins vilket gör att det alltså finns en sådan på stambanan mellan Stockholm och Göteborg!

Exakt hur många plåtstinsar det finns runt om i landet har vi tyvärr ingen information om i nuläget.

Plåtstins i Häggenås på Inlandsbanan norr om Östersund.

När TTJ infördes 2009 ändrades benämningen från påstigningstavla till påstigningssignal men uttrycket plåtstins är det som är mest känt hos allmänheten.

På frågan om vad lokförare tycker om dessa så anses det för det mesta vara ett signalmedel som alla andra. Något man ska veta betydelsen av och kunna tillämpa i sitt dagliga arbete. Det finns säkert ett flertal åsikter om detta men vi på Tågexperterna tycker det är ett trevligt analogt inslag i en digitaliserad järnvägsvärld. Den är enkel att använda och enkel att förstå.

Plåtstins i Tisselskog på DVVJ Mellerud-Bengtsfors.
Utdrag ur TTJ modul 3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *