Vad är ett krigshinder?

Besvarat av: Martin

Jag har hört att det funnits krigshinder längs järnvägarna. Vad exakt är det för nåt?

Bengt

Krigshinder har funnits på flera platser i landet. De har varit utformade på olika sätt men syftet har alltid varit detsamma, att blockera linjen så att fienden inte skulle kunna använda järnvägen utan problem. Vissa är byggda som en del av en större försvarsanläggning, med t.ex. bunkrar och andra hinder i terrängen på platsen. Bilderna nedan är några exempel på hinder som funnits runt om i landet.

Krigshindret strax norr om Skutskär. De tjocka balkarna till höger kan skjutas ut för att blockera banan. Järnvägen går numera i en annan sträckning men hindret finns kvar.
Krigshindret vid Torgås på den sedan länge nedlagda och upprivna banan till Särna. Vagnen med stenar kunde rullas ut för att blockera banan. Platsen som Google street view ser den.
Vid Kråkviken längs den nedlagda järnvägen Bengtsfors-Årjäng finns detta krigshinder, skans 468. Udda utflykter har mer information om hindret.

Vi känner inte till om det fortfarande finns något krigshinder på en trafikerad bana men hör gärna av er om det är någon läsare som vet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *