Kör tåg om tåg?

Besvarat av: Martin

Kan snabba tåg köra om långsamma tåg ungefär som bilar på en väg?

Anders

På dubbelspåriga linjer går det alldeles utmärkt för snabba tåg att köra om långsamma tåg. Det kräver dock att inget möte är på gång på en relativt lång sträcka så ofta tillåter inte trafiksituationen sådana omkörningar, eller förbigångar som det heter på järnvägsspråk. Det vanliga är att det långsammare tåget får stanna på en station och vänta på att det snabbare tåget passerar.

Omkörningarna sker inte som på en väg där man kan köra om i princip var som helst. För att byta spår måste det finnas växlar och dessa finns bara på driftplatser (stationer), så ett av tågen byter spår på en sådan och får sedan byta tillbaka på en driftplats längre fram. Beroende på tågens hastighet kanske omkörningen går att göra mellan två driftplatser men ibland krävs en längre sträcka.

Förbigång vid Algutsgården mellan Herrljunga och Alingsås. Snabbtåget körde 200 km/h och regionaltåget som bilden togs från gick i 175 km/h. Då det var en lördag och trafiken måttlig fanns kapaciteten för denna långsamma omkörning som tog båda spår mellan fyra driftplatser i anspråk under 15 minuter.

På flerspåriga linjer sker omkörningar ofta. Som exempel har vi Stockholmsområdet där det finns många fyrspåriga banor där de långsammare och de snabbare tågen använder två spår var åt varje håll och således är omkörningar vanligt förekommande där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *