Var finns längsta raksträckan?

Besvarat av: Martin

Var finns den längsta raksträckan på järnväg i Sverige? Jag har hört att det ska vara Skövde-Töreboda, stämmer det? Var finns världens längsta raksträcka?

Kent

Raksträckor i Sverige

Den längsta raksträckan finns mellan Linköping och Mjölby, närmare bestämt från strax utanför Vikingstad till strax före Sya, ca 11 kilometer.

Sträckan från Skövde till Töreboda, 37 kilometer, var Sveriges längsta raksträcka för länge sedan innan järnvägen blev dubbelspårig. Bland annat placeringen av det andra spåret och spåromläggningar vid stationer har gjort att ett flertal mindre mindre kurvor skapats på sträckan.

Längsta raksträckan i världen finns i Australien. Nästan 478 kilometer utan minsta lilla kurva.

Raksträckor i världen

Världens längsta raksträcka på järnväg återfinns i Australien, på Nullarbor Plain. Den är otroliga 478 kilometer lång! Banan varierar något i höjd men är spikrak. Linjen används alltjämt och är den enda spåranslutningen mellan östra och västra Australien. Nordväst från Nyngan mot Bourke, i delstaten New South Wales, har det funnits en raksträcka på 187 kilometer. Den var världens längsta när banan öppnades. Linjen är numera nedlagd.

Världens längsta raksträcka på järnväg återfinns på Nullarbor plain i Australien.

Den längsta raksträckan i Sydamerika återfinns mellan Junin och McKenna i Argentina och den är 330 kilometer lång.

330 kilometer rakspår i Argentina.

Den längsta raksträckan i USA är Laurel Hill till East Arcadia i North Carolina, ca 127 km. Det finns ett flertal andra långa raksträckor i landet som bara är aningen kortare än denna.

I Afrika, och närmare bestämt Zimbabwe, finns en 114 kilometer lång raksträcka mellan stationerna Dete och Gwayi.

Kortare långa raksträckor i världen

I Frankrike finns en 45 kilometer lång raksträcka från Balanos till Labouheyre. Storbritanniens längsta raksträcka återfinns mellan Selby och Brough och är 29 km lång. I Tyskland är den längsta raksträckan 23 kilometer. Längsta raksträckan i Indien är 22 kilometer lång.

Denna raksträcka strax utanför Varberg är knappt 6 kilometer lång.

I Sverige finns ett antal raksträckor som är flera kilometer långa, vilket egentligen är ganska långt. I jämförelse med exemplen ovan framstår de dock som korta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *