Begränsad hastighet vid plattformar?

Besvarat av: Martin

Hur snabbt får ett tåg passera en perrong där människor befinner sig? Där jag bor passerar Mälartåg i en hiskelig fart precis vid perrongen. Övriga kör långsammare eftersom de har stopp där. Finns det inga begränsningar när människor är i närheten?

Erika Magnusson

Tåget får passera plattformen i den hastighet som banan tillåter. Det finns en hel del stationer där hastigheten är 200 km/h. Det finns ingen hastighetsbegränsning vid passage av plattform så det gäller att inte stå nära kanten när ett tåg nalkas, oavsett om man tror att det ska stanna eller passera, efter som man inte kan veta säkert. Märkningen på plattformen brukar indikera var det är olämpligt att stå. Ett tåg som kör 200 km/h kommer att dyka upp betydligt snabbare och tystare än man tror.

Se upp för tåg!

Ett tag gjordes utrop med varning för passerande tåg men detta har man slutat med då det inte finns någon garanti för att utropen alltid kommer före varje passerande tåg. Det är bättre att utgå från att det alltid kan komma tåg där det finns spår och vara uppmärksam på sin omgivning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *